2008-11-09

Bokprat och lite sockar

Jag har shoppat på nätet, just det böcker! Så nu blir det bokprat. Så här tycker jag om:
 1. Irwin, Laura: Boutique knits (klicka och se bilder från boken)
  Dett är en bok för mig! Fräcka mönster med det lilla extra, det är flera saker som känns lite nya även om en del är 20-talsinspirerat. Mössorna är absolut bäst men där är ett par onödiga mönster bl a ett stickklätt hårdiadem. Fast min åsikt beror kanske på att jag har kort hår och då är ju diadem inte det första man tar på sig det är dessutom jätteobekvämt om man har glasögon och det har ju jag. Skulle inte detta vara ett bokprat? Jo, åter till boken. Inspirerande för oss som kan sticka en del, inte speciellt mycket grunder men hittills tycker jag att den är pedagogiskt upplagd. Har stickat Argyle lace hat i Drops nya tjoclare alpacka. Återkommer med bild när jag har köpt knappar.
 2. Tea cozies
  Tehuvar: stickade, virkade och filtade med allt möjligt pynt. Fula, snygga, gräsliga och roliga. För oss som behöver en eller tio tehuvar. Galen bok.
 3. Radford, Leigh: Alterknits felt
  (klicka och se bilder från boken)
  För några år sedan köpte jag Alterknits och gillade den jättemycket. Vacker, roliga mönster, nya idéer och det som jag har läst i denna nya bok är lika bra. Här är nålfiltning, vanligt tovning (bara lite) och flitat stickat. Denna boken är minst lika fin som den första. Omslaget får mig att vilja äta upp den. Funderar på de fina tovade julkulorna.
 4. Bush, Nancy: Knitted lace of Estonia (klicka och se bilder från boken)
  Här är en grundbok för oss som gillar spetstickning: historia, teknik och fina mönster. En mycket kunnig kvinna har skrivit den här boken. Den är inte trendig den kan man återvända till många gånger under de kommande åren. Det är en fortsättning och repetition av Triinu Andresassens kurs i estnisk spetstickning och en sjal heter t o m Trinu, men inte efter henne utan av en annan anledning.
 5. Upitis, Lizbeth: Latvian mittens
  Den här boken har jag känge velat ha i mitt eget bibliotek. En bok med massor av mönster på jättefina vantar. Finns ju en del på nätet också kan detta vara lettiskt? eller detta? det liknar i alla fall det som finns i boken.
 6. Hammerskog, Paula och Eva Wincent: Sticka mera
  Läste på en blogg att det här var en toppenbok för oss som redan kan sticka lite och så står det också i boken. Ja det är inget fel på boken särskilt inte om man tycker det är svårt med böcker på engelska. Här finns mycket matnuyttigt av lie mer avancerade tekniker och tips och sen finns det ärven en del mönster i boken. det bäst med den är uppmaninge att våga testa med annat garn än det står i mönstret och att prova att göra egna modeller. Jag tycker att den är lite tråkig, skulle önskat lite mer punk-goth-känsla så att den kunde vända sig även till lite yngre stickerskor, det är ju ni som behöver den bäst. Själv har jag lånat den på biblioteket och tror att jag inte kommer att köpa den förrän den kommer på rea men det beror nog mest på att jag redan har böcker som ger mig det mesta av informationen i boken. En konstig sak, jag hittar inte mönster på den halsduk som är på bokomslkaget (kan ha läst slarvigt, fick så många böcker på en gång).

Har faktiskt hunnit sticka lite också, sockar är det just nu. Två par klara men trådarna är ej fästade än. Har börjat ett par svarta Rolling Thunder med svarta pärlor. Håller på med de två tröjorna som jag skrivit om tidigare, de avancerar så sakteliga. Och så var det ju mössan från Boutique knits som så när förstörde min nattsömn, ni vet bara ett varv till...

8 kommentarer:

Anna sa...

Kul med bokprat! Jag har också beställt Boutique knits. Fast när jag (samtidigt) beställde den estniska spetsboken för nån dag sen så fick jag meddelande att den är helt slut?!?! Var beställde du din?

Ulla sa...

Bra att få tips om bra böcker.
Tack för genomgången
Ulla

Hönsflocken sa...

Nu måste jag fråga dig som har koll på stickböcker. Vet du någon enda bok som har mönster för maskinstickning? Jag har Wallins men den är ju lite gammal och jag tycker att jag har sett en nyare norsk men kan inte hitta den igen.

Queen Mudd sa...

Jag beställde den estniska boken från Amazon.com. Det gick faktiskt riktigt snabbt att få den. Men det lönar sig bäst att beställa där om man ska ha några böcker samtidigt. Jag beställde två och frakten gick på 99:-. Lite dyrt tycker jag men denna gången var det värt det.

Pinneguri sa...

Med disse nuperellene og de store sjalene, syns du virkelig Estonian Lace er en grunnbok? Jeg har massevis av grunnleggende bøker om lace, så hvis det bare er det så tror jeg ikke jeg vil bestille den.

Queen Mudd sa...

Jag menar att det är en grundbok eller snarare en grundlig bok i estnisk spetstickning. Inte enkel utan den tar upp alla olika tekniker:-)

fale artut sa...

Finfina boktips, synd att jag har köpstopp! Fast ibland är det bra med kortvarigt minne!

Annika sa...

Har beställt Estonian lace från Adlibris och också fått svaret slutsålt... Är det inte billigare frakt från England=Amazon.co.uk? Jag har åkt på tull en gång när jag köpte böcker från .com...