2013-07-15

Textila upplevelser

En vecka kvar av semestern och det har varit både aktiviteter och vila. Årets semesterresa gick till Lettland, Estland och en kortis i Siaulai som ligger i Litauen. Det blev en blandning av våra intressen musik och hantverk. Vi damp ner i Riga mitt under en folkmusikfestival som inte bara var musik utan också innehöll en hantverksmarknad. Sen fortsatte vi till några städer i Estland (och öar) där vi besökte nationalmuseet med massor av textil och sen vidare till Heimtali där Anu Rauds samling av textil från ön Kihnu blivit en del av nationalmuseet bara för två år sedan och sen till ön Muhu som har en mycket intressant textil tradition med speciella färger. Kan läsas mycket om det i den fantastiska boken jag skrev lite om i mitt bokprat. Madam Munch har besökt dessa länder 2012 och skrivit så himla bra om det så läs mer här. Det var i alla fall en jätteintressant resa och vi träffade också en kollega till mig som jag mött på en konferens för några år sedan. Det gjorde att vi fick veta mer och hur det är att leva och arbeta i Estland. Det blev lite garninköp inspirerat av Muhus färger, cerise, orange och vitt bl a. och en stor kon lingarn för ca 150:-. En bok om de stickade tröjorna på Estlands nationalmuseum som är jättefin, de har också ett slags spedetröja, finstickad med dekorationer.
När jag kom hem hade Virkboken kommit så jag satte igång! Men nu när jag håller på med två projekt inser jag att mitt första är för stor, den ska repas upp och få en botten av skinn den också. Måste bara komma på var jag ska få tag på skinnet.
Bilderna är ett axplock textilt från resan. När jag tittar på dem igen kommer jag på att jag bestämde mig för att testa att sticka roositud, fingervanten har under. Så det är väl bara att starta ett nytt projekt :-)

1 kommentar:

heidi sa...

vilken härlig semester!