2009-03-08

Aviga maskor :-P

Jag gör nästan vad som helst för att undvika aviga maskor. Ja, alltså jag tycker de är helt OK att se på, men jag vill inte sticka dem. Ibland undrar jag om det är namnet, aviga, vad vill man ska vara avigt i livet? Inte mycket, på engelska heter det purl och det låter i alla fall lite trevligare. Framför allt är det hela varv med aviga maskor som jag har svårt för. Resårstickning kan jag tänka mig, men jag skulle aldrig sticka en resår med t ex 3 aviga, 2 räta. Den stickar jag från avigan så att det blir 3 räta och 2 aviga.
Om jag stickar rundstickning och det ska vara ett avigt varv, då vänder jag stickningen ut och in och stickar ett rätt varv från avigsidan. För att undvika att det bildas ett hål gör jag ett omslag före första maskan stickar sen ihop omslaget med den sista maskan. Det blir nästan osynligt och det duger för mig.
Jag gillar mönster som ser ut såhär:
Varv 1: rätt
Varv 2: avigt
Varv 3: rätt
Varv 4: rätt
varv 5: avigt
Varv 6: rätt
Av 6 varv är 4 räta och 2 aviga, det kan jag klara, eller så stickar jag det på rundsticka och då vänder jag och stickar från aviga och då blir det bara räta varv.
Det allra värsta är mönsterstickning med flera färger, de aviga varven är hemska. Samtidigt som man stickar aviga maskor så ser man inte heller mönstret. Då stickar jag runt och klipper upp plagget där det behövs t ex mitt fram om det är en kofta, en halsringning, ärmhål och eventuella fickor. Fram med symaskin och sax bara!
I undvikandet av de aviga maskorna har jag hittat ett väldigt trevligt sätt att sticka, det är raglantröjor där man börjar uppifrån och stickar nedåt. Det blir rundstickning och minimalt med sömmar (gillar inte heller montering men det återkommer jag till en annan gång).

Men till slut får jag väl erkänna att ibland kan t o m ett avigt varv vara vilsamt och det är när man stickar spetsstickning med en massa omslag och hoptagningar på de räta varven.
Om det är någon av er därute i stickvärlden som har fler tips på hur man kan undvika aviga maskor så vill jag absolut få veta det.

Senaste nytt: Min regnbågssjal i entrådigt Kauni är färdig, den blockar just nu. Den ska jag ha och stoltsera med i sommar! Den är stickad på rundsticka dvs. inga aviga maskor!

7 kommentarer:

Sommertid sa...

Hejsan :) Tycker hällre inte om aviga maskor...men jag gör inte som du och vänder sådan att jag kan sticka rätt. Montering av arbete tycker jag inte alls om, så bästa är om det jag stickar/virkar inte ska monteras ihop.
Kauni sjalet ditt blev veldigt fint.
Ha en fin forts av söndagen.

Monica Hansen sa...

Fantastiskt snyggt!

Zazza sa...

Jag tycker heller inte om att sticka avigt. Har försökt att länka till en yuotubeadress men lyckades inte. Om du går in på min blog så kan du se hur man stickar baklänges så man slipper det aviga varvet. Finurligt men har inte testat det själv ännu. Ha det bra Zazza

Annepålandet sa...

Sjalet ble kjempefint!

Da jeg lærte kontstrikk, lærte jeg å strikke frem og tilbake på rettsiden. Altså - man strikker rett som vanlig (fra høyre mot venstre). Når du skal tilbake igjen, snur du ikke arbeidet pg strikker vrangt tilbake (fra høyre mot venstre). I stedet fortsetter du å ha rettsiden mot deg, og strikker rett tilbake igjen (fra venstre mot høyre). Det kjennes jo merkelig i begynnelsen, og man føler seg som en 7-åring som nettopp har lært å strikke, men med litt trening skal det visst gå veldig greit (så mye har ikke jeg fått trent enda...). Det er jo en fin teknikk når du strikker med to farger samtidig. Så da er det bare å øve og øve... (eller fortsette som du: å strikke rundt og rundt, like greit det tror jeg).
Gudd løkk!

sophie sa...

Jag brukade också avsky de aviga maskorna, så jag började sticka dem som de räta, fast bakvänt (medurs?). Detta gör dock att man får sticka i bakre maskbågen på nästa räta varv och tänka på hoptagningarnas lutning när man stickar spets, med det är helt fenomenalt. Upptäckte långt senare att jag inte är ensam om detta, det kallas combination knitting och både grumperina och annie modesitt har tutorials. Det finns även en ravelrygrupp. Mina aviga varv är nu lika snabba och roliga som mina räta. Lycka till!

Carina sa...

Vad lustigt. Jag gillar nämligen att sticka de aviga vare sig som enstaka eller hela varv. Men att sticka bara räta är ganska trist, för att inte säga riktigt trist. Har faktiskt gjort en rätstickad sjal här i vinter och det var riktigt pest. Dessutom får jag aldrig rätstickat lika fint som slätstickat. Tur att vi är olika skulle jag vilja säga. Däremot är montering död pest och pina. Men det tror jag många tycker.

Hälsningar
Carina

Tant Kofta sa...

Hej!
Jag är en riktig avigstickare och gör dem dubbelt så fort som de räta maksorna. Jag tror att det kanske har att göra med att jag är vänsterhänt och stickar som en högerhänt.
Jättevacker sjal!
hej fr. koftan