2010-02-07

Citron en epidemi?


Tänk att ett litet sjalmönster kan få igång en internationell stickkår. Dags för analys.
Vad är det med Citron?
Lite bakgrundsfakta:
Just nu finns 1164 projekt anmälda på Ravelry, 381 ratings och den får drygt 4 av 5 stjärnor och det är säkert massor med kvinnor som stickar den utan att vara med på Ravelry.
På bloggar skrivs det om den på alla möjliga språk  bl a japanska, finska, spanska, svenska


och den tillverkas i alla möjliga färger och garner. Det twittras om den, men än så länge har ingen startat en grupp på Facebook, kanske dags? På Flickr kan man se otaliga bilder av den och på vårt stickkafé har vi den som KAL, där stickas den i silkegarn, Schoppelwolle Zauberball, lin,entrådigt ullgarn och entrådigt Kauni m m. Dessutom har den eminenta stickföreningen Sticka översatt mönstret till svenska.

Jag tror/tycker:
Bilden på Knitty, när hon håller upp den mot ljuset! När jag såg den var det kärlek, fast den såg väldigt enkel ut och kändes inte utmanade som stickprojekt. Men den var elegant i sin enkelhet och lite ovanlig, ingen trekant, ingen rektangel, en halvcirkel faktiskt spännande bara det. Sen var det det bubbliga som jag gillade, har stickat det tidigare och gillar det, det gör att färgerna framträder både lätt och luftigt och lite mer kompakt. Jag tror att många vill ha enkla stickningar och detta är en "vila-stickning" där de flesta varven bara är att sticka på, skönt! Storleken, lagom stor att bara svepa om halsen, inte något jätteschabrak. Färgen, jo, jag gillar ju grönt så det gjorde säkert att jag tittade en extra gång men av de färdiga sjalar som jag sett tycker jag att den naturfärgade som finns på den japanska bloggen (länk ovan) är såå snygg. Om jag orkar sticka en till kan det bli naturfärgat lin.

Detta var mina funderingar, fyll gärna på i kommentarfältet jag vill veta vad ni tycker.

Min citron är färdig: stickad, tvättad och provad. Har haft den på två dagar och jag tycker den är lyckad, lätt, mjuk, lagom varm och snygg. Den faller lite i spiral om man har den hängande, lite av en positiv överraskning, passar till enkel tröja, klänning och kavaj. Jag har inte stickat den i originalgarnet utan i ett tunnare garn med stickor 3,25, fick göra två partier extra för att få lagom storlek, det blev många maskor på slutet. Garnet en limefärgad supertunn lammull köpte jag av Væv og Flet på vävdagarna i Glimåkra, det var mycket spinnolja i garnet så när jag hade tvättat det två gånger fluffade den till sig och kändes lite tätare. Tror att den kommer att bli en favorit även lite längre fram i vår.

- - - - - - -

Jodå, det finns fler sjalar än Citron, har stickat klart min Ulmussjal, den blev... ja, kanske inte toppen men OK, svårt garn, ska aldrig mer köpa svart,vitt grått hullerombullergarn igen. Härvan var super men sen har det bara gått nedåt. Men här med ett lila alpacka är den ändå OK. Ska sticka nån mer Ulmus för att göra det fina mönstret rättvisa.

13 kommentarer:

heidi sa...

jag tycks vara en av dom få som inte har stickat den:s

men jag såg en väldigt läcker röd på stickfrossas blog som gjorde mig lite sugen, så det kanske blir en om jag hittar ett liknande rött garn:)

men din är väldigt läcker!!! jag älskar verkligen färgen som du har valt, men tyvärr ser jag väldigt sjösjuk ut när jag använder den:)

Merope sa...

Javisst är det lustigt att hela världen nu stickar citroner! Jag föll själv för att den ser så nätt och elegant ut - den första citronen jag såg var Helylles röda som verkligen passar henne som hand i handske. Och så såg den "lagom" svår ut för mig som inte stickat så mycket; lite utmaningar med olika sätt att lägga ut men ändå logiskt uppbyggd, vilket alltid glädjer mig.
Maria

Dödergök sa...

Jag tror som du, att det är den där bilden mot ljuset som gör det. Jag föll också handlöst för den första gången jag såg den. Jag är ju en väldigt grön person men stickade min mörkt lila och jag har använt den konstant sen jag blev klar med den. Vissa mönster har verkligen bara det!

Ullhärvan sa...

Citronerna är fina idag!
Jag har gett dig en award men ser nu att du redan fått den.

Annas garndrömmar sa...

Jag tillhör också skaran som föll pladask - dock inte för den färgen ;) Det var nog enkelheten i kombination med den runda formen som tilltalade mig. Jag brukar ibland hämmas av att "alla" plötsligt ska sticka samma sak, men i det här fallet blev det inte så, utan jag drabbades av citronfebern!

Tant Kofta sa...

Citronen vinner på att stickas i "citronton".
Gillar den enkla elegansen.
med hej fr. Koftan

Ruta Ett sa...

Jag håller också på med en Citron. Jag stickar den i en lilemelerad färg i Drops Delight och den bli jättefin. Jag gillar din gröna också - jätteläcker!

Sunna sa...

Jag har också fallit för grupptrycket men sparar mönstret tills jag varit på symässan, planen är att hitta det perfekta citrongarnet där

Evelina sa...

Jag har inte fallit för Citronen än, men den är ju onekligen väldigt populär. Jag tror att jag tycker att den är lite för enkel. Jag är på jakt efter en rund sjal att sticka, men jag vill att den ska vara formad lite mer som en färösjal, att den liksom går upp lite över axlarna så att den ligger bekvämt, så det blir ingen Citron för mig.

miastick sa...

Jag håller också på med en! En grå, i färö-garn blandat med falklandsgarn (inte så sticksigt). Jag tyckte den var jättesnygg när jag såg den i knitty. Det är säkert fönsterbilden som gör det.
Jag har den som spårvagnsstickning nu, den kommer inte att bli klar på länge tror jag eftersom varven ju blir väldigt långa. Men det gör inget.
Din är jättefin!

miastick sa...

Jag håller också på med en! En grå, i färö-garn blandat med falklandsgarn (inte så sticksigt). Jag tyckte den var jättesnygg när jag såg den i knitty. Det är säkert fönsterbilden som gör det.
Jag har den som spårvagnsstickning nu, den kommer inte att bli klar på länge tror jag eftersom varven ju blir väldigt långa. Men det gör inget.
Din är jättefin!

Cecilia sa...

Jag har följt citronen i ett antal bloggar och ändå inte riktigt fallit för den. Har sett andra mönster spridas som en epidemi men när det gäller citron är det typ pandemi! :-)

Kia sa...

Jag är en av dem få som inte har fallit för citronen, förens nu. Bilden där du har den hängande över axlarna fick mig att falla pladask. Den är ju underbar!! Nu vill jag också ha en citron.. NU NU NU!!