2010-12-19

Stjärnhopens framväxt

I morgon smäller det, då publiceras sjalen Stjärnhop på Stickas webb!
För länge sen (läs: i mycket god tid) blev jag tillfrågad om jag tillsammans med Marika Stickigt kunde tänka mig att göra en svensk variant av Pinneguris Tilstelsjal som ett julprojekt för Sticka. Jag tackade ja och det gjorde Marika också, sen var det hon som fick spraka igång oss. Men då blev det fart!
Det har varit ett intressant och roligt stickrace över internet. Vi har mailat, hörts av på facebook, skickat filer till varandra, bestämt garn (garnet är sponsrat av Helylle i Kristianstad, tack Eva!) och färger. Sen fattades beslut om hur mönstret skulle se ut och vad det skulle heta, det är Marika som har tagit fram det fina stjärnmönstret och det var ju lätt att tycka om det så fint som det är. Jag hade översatt Pinneguris norska mönster och vi har förtydligat det lite, inte för att vi tror att svenska stickerskor är dummare än norska utan för att vi inte har vanan inne att helt frejdigt ta fram saxen och klippa i det vi slitit med i måånga timmar. Vi har också anpassat mönstret till Marikas stjärnmönster.
Sen satte stickandet igång, kul men lite hektiskt och Marika fick dessutom sticka ett prov i andra färger för att kunna visa lite teknikgrejor. Men vi hann klart så att att ni därute ska kunna få en rolig julledighetsstickning. Sjalen Stjärnhop är värd jobbet! Jag har redan fått många positiva kommentarer på min, just nu finns den i Helyllebutiken för inspiration och beskådan.
Några tankar om själva stickandet: ibland är Kauni 8/2 ganska ojämnt och tunt på sina ställen, jag använde ett mörkt blålila till botten och ett gul-orange-rött till mönstret. Det blålila var mycket tunnare än det gula och ibland tänkte jag att "det här blir inte bra", men nu när sjalen är tvättad och plantorkad så har det blålila garnet fluffat upp sig och det ser jättefint ut. Jag har ju inte fått känna på Marikas sjal eftersom den är i Stockholm, den är säker betydligt tjockare eftersom den är stickad i Rauma finull 7/2. Tidigare har jag stickat flera såna här sjalar, två i bara Kauni och två med botten i Rauma finull och mönster i Kauni och en lite mer halsduksliknande med vitt Rauma som mönster, de med Rauma är tjockare men inte för tjocka, dessa garner funkar utmärkt att kombinera till sådana här sjalar. Klippningen då? Jo, det har gått jättebra och maskinsömnaden binder så fint när man syr med 1 mm långa stygn.
Det värsta är att jag blir såå sugen på att sticka ännu fler, fast först måste årets julklappar bli klara.
Lycka till med era Stjärnhopar och dela med er av bilder och hur arbetet fortskrider. Jag vill följa!
Här kommer lite bilder från mina flerfärgssjalar.

10 kommentarer:

Irene Mattisson sa...

Så fantastiskt fina sjalar. Inspirerande. Jag kommer att testa något mer flerfärgsgarn./Irene

LenaL sa...

Åh så fantastikst! Nu blir jag jättesugen ...

Ha det så jättegott, önskar dej en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Maritas Maskor sa...

Vilken otroligt vacker sjal!!
Man blir helt sjukt sugen på att göra en sån!

Annelie sa...

Vilket fantastiskt arbete ni gjort. Tror jag får bege mig till Kristianstad och titta på sjalen. Har du någon aning om hur länge den finns på plats?

Kristina H sa...

Sjalen ska till Stickas årsmöte i februari tills dess får den stanna på Helylle. Tack för era vänliga kommentarer, den röda är Marikas!

Medea sa...

De ser superfina ut. Ser verkligen fram mot att sticka den. Kul att höra att dina "olika" tjocka garner blev bra i slutet för jag tänker sticka med Visjö och Delight. Delight är tunnare men på mitt prov ser det jättebra ut.
Längtar tills mönstret publiceras.

Marika H sa...

Vilken bra sammanfattning! Jag skrev lite om stjärnorna på Stickigt också. http://sticky.typepad.com/stickigt/2010/12/queen-mudd.html#comments

Anonym sa...

Jag såg den på Helylle live idag, ännu underbarare i verkligheten!

Anonym sa...

Vilken fantastisk sjal!! Vart kan jag köpa mönstret?
//Karin

Kristina H sa...

Mönstret får man via Sticka, det är gratis för medlemmarna.
http://www.sticka.org/sv/