2011-12-06

Ullresan

Viruporten
Har precis kommit hem från en weekend i Tallinn. Esterna vill sälja stickat, det är helt klart. Det finns oräkneliga souvenir- och prylbutiker i gamla stan. I många fanns precis likadana saker medan andra hade lite mer varierat utbud men stickat och framförallt maskinstickat samt en del linsaker kunde man hitta. Det fanns ett par riktigt trevliga butiker med mer handgjort och en hel del garn. Vi inledde resan med ett studiebesök på spinneriet Aade löng en liten bit utanför Tallinn. En gråregnig eftermiddag i början av december och jag fick mina värsta fördomar om estländsk landsbygd bekräftade men samtidigt kan man undra hur inbjudande och vacker en svensk landsbygd hade sett ut i samma väder. 
Välkommen till Aade Löng
Spinn, spinn
Ullbalar
Spinneriet var inrymt i en gammal skruttig fabriksbyggnad men chefen var jättetrevlig och visade oss runt. Så nu vet jag hur Kauni och Evillagarnet kommer till. Har fått se hur de långa färgpartierna matas in i maskinen som gör förgarnet som sedan ska spinnas.
Tant Thea passade på att shoppa loss så nu är en låda Aade Löng på väg till hennes butik, vi var nämligen reskompisar tillsammans med våra respektive. En mycket trevlig kombination! Julstämningen var inte på topp i regnet men varmt vin och julgran på rådhusplatsen i Talin hjälpte till att förgylla kvällen som efter ett trevligt restaurangbesök slutade i hotellets varmvattenbassäng. Resten av weekenden blev ytterligare förgylld av en lördag i solsken och en söndag där vi hann med en hel del innan vi begav oss hem. Lyckades shoppa två par strumpbyxor, ett par med "korsstygnsmönster" och ett par med spetsmönster á la estnisk spetssjal. Vi besökte också en utmärkt bokhandel där vi hittade bra stickböcker, skriver om dom en annan gång. En mycket lyckad helg och jag reser gärna tillbaka till Tallinn.

2 kommentarer:

Elanit sa...

Du med!!!
Kolla in min blogg så kanske du känner igen en del!

Elanit sa...

Förresten kanske jag såg dig eller din kompis på Baltic Queen, sittande i pianobaren, stickandes på något orange/ brunt! Man tittar ju till när man ser någon sticka offentligt!