2008-11-30

Julstickning och bokprat 3

Nu börjar det märkas att det snart är jul. Läser på andras bloggar att de börjat sticka hemligheter och då kom jag på att också kan sticka några julklappar så jag började med en sådan hemlig sak. Helylle startar en julkalenderstickning imorgon, antingen via bloggen eller vanliga hemsidan. Jag är lite inblandad i den. Läs mer.
Det är lite trögt på FO-fronten just nu. Har flera projekt som så sakteliga närmar sig klarstatus. Längtar efter dagsljus för fotografering, men då får jag sticka klart lite, de svarta strumporna blev klara i går när vi tittade på film men fick ingen bild medan det var "ljust" idag, gråmörkt hela dagen. Fast mysigt inne med levande och elektriska ljus. Bävar inför klippningen av islandströjan som har både ärmar och kropp fast kroppen behöver förlängas och det tar ju en stund att peta upp ett varv och sticka nedåt och sen sy ihop med maskstygn. Kan alltså skjuta klippningen lite framåt.

Har fått tag på några nya böcker så nu blir det bokprat igen:

Salgulin: Sticka till babyn
En OK bok men inte allss lika bra som hennes första stickbok. Vill man sticka till små barn så kommer Garnstudio ut med massor med mönster (3 nya kataloger), en del av mönstren finns redan på nätet. Jag är väldigt förtjust i den här mössan och en klassisk omlottröja, däremot tycker jag att det är lite synd att man gör så många mönster med huva, visst är det gulligt men faktiskt lite farligt och ganska opraktiskt.
Lowenthal: Sticka sockor - Roligt trendigt dekorativt
Ibland undrar jag varför vissa stickböcker kommer ut på svenska, detta är en sådan, Det finns så många bra stickböcker om sockar som skulle kunna översättas istället för denna som har fula mönster och konstiga modeller t ex Trädgårdssstrumporna med knälappar, vem stickar ett par överknäet långa strumpor med flätmöster och lägger sig i trädgårdslandet med dem på? Översätt: Folk socks eller Favorite Socks: 25 Timeless Designs from Interweave istället tycker jag. Om någon av er som läser detta tycker något annat om boken som kan neutralisera mitt omdöme så skriv gärna en kommentar.
Tur att jag fattar stickning på engelska, www.knitty.com har många sockmönster plus hur mycket annat kul som helst. Tips till er som tycker det är svårt, ta ett ganska enkelt mönster och fördjupa er i det med hjälp av ordlistor och stickvänner. När man väl har gjort det en gång så går det lättare i framtiden. Det finns så mycket att ta del av om man klarar språket både på webben, i böcker och tidskrifter. Tror att det är för att jag har tillgång till mycket sånt material som jag kan verka lite kritisk till de stick- och virkböcker som kommer ut på svenska. Men jag tycker att utbudet är ganska torftigt och fantasilöst, faktiskt är det bättre i våra nordiska grannländer. Har jag sagt det förut? Ja, det tror jag, lite tjatigt men jag står för det. Det finns undantag t ex Virka muddar som är riktigt bra och Stickverk som är kul. Jag hoppas på att bli överraskad och få möjlighet att ändra mig av framtida utgivning. Ser fram emot Johanna Wallins bok Sticka småvarmt som kommer ut i januari.
Min lövsjal växer såå sakta, har nästan bara kanten kvar, har inte ens vågat räkna hur många maskor jag har men varje varv tar ca 15 minuter. Puh! Det är väl kanske 12-14 varv kvar, den kommer att bli såå snygg till svarta kläder och det har jag ju nästan jämt. Vill bli klar med den och islandströjan för jag ska sticka annat nu, har en idé till en scarf och som sagt lite julklappar på gång. Trodde jag skulle baka idag men det får bli en annan dag.

1 kommentar:

Marias garnhändelser sa...

Håller med om sockboken...dessutom är sockorna oftast stickade i annat än sockgarn och det vet man ju hur bra det håller...